Вы здесь

Займы и ККМ: опять неопределенность?

Вышел журнал "БНК" № 4 2024 года.

Розничная цена журнала 240 леев.


Вышел журнал "БНК" № 1/2 2024 года.

(Налоговый кодекс с комментариями)

Розничная цена журнала 500 леев.


Подписка на 2024 год

без доставки - 2580 леев
с доставкой - 2700 леев


Ситуация с пробитием займов ККМ весьма занимательная.
 
С одной стороны, есть внесенная в Положение фраза: «ДРУГИЕ ПОСТУПЛЕНИЯ  НАЛИЧНОСТИ».
 
ПОЛОЖЕНИЕ
о применении контрольно-кассовых машин при осуществлении наличных денежных расчетов (Приложение №  5 к Постановлению Правительства №  474 от 28 апреля 1998 г.)
I. Понятия и основные положения
3. В настоящем Положении используются понятия следующего значения:
хозяйственная операция - экономический факт, заключающийся в продаже вещей, выполнении работ, оказании услуг; приемке платежей за вещи, работы, услуги; приемке налоговых/неналоговых платежей; ДРУГИЕ ПОСТУПЛЕНИЯ  НАЛИЧНОСТИ;
 
Эти изменения изменения внесены Постановление Правительства Республики Молдова № 467 от 16 июня 2014 года (Monitorul Oficial № 167-168 от 24 июня 2014 года).
 
 
 
С другой стороны, есть внутреннее Решение ГГНИ, опубликованное только на сайте.
 
DECIZIA
Consiliului Consultativ al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat
,,13” noiembrie 2014 Nr. 3/4
,,Cu privirea la aplicarea prevederilor art. 8 alin. (2) lit. c) al Codului fiscal nr. 1163-XIII din 24 aprilie 1997”
Consiliul Consultativ al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat a audiat nota Direcției metodologia controlului fiscal referitor la aplicarea prevederilor art. 8 alin. (2) lit. c) al Codului fiscal nr. 1163-XIII din 24 aprilie 1997, în partea ce ţine de efectuarea încasărilor bănești în numerar sub formă de împrumut (credite) primite de la fondatori și persoane fizice, precum și rambursarea împrumuturilor (creditelor) prin intermediul dispozitivelor și sistemelor pentru înregistrarea operațiunilor cu numerar (art. 5 pct. 40: mașină de casă și control cu memorie fiscală (MCC), sistemul informatic „Gateway Fiscal”), respectând reglementările aprobate de Guvern, în baza prevederilor art. 11 alin. (1) al Codului fiscal.
În conformitate cu prevederile art. 3 a Legii nr. 845 din 03.01.1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi, forma organizatorico-juridică a activității de antreprenoriat este întreprinderea. Conform art. 6 a legii susmenționate, întreprinderea este în drept să practice activitatea de antreprenoriat. Reieșind din prevederile art. 1 a legii susmenționate, activitatea de antreprenoriat reprezintă activitatea de fabricare a producţiei, executare a lucrărilor şi prestare a serviciilor, desfășurată de cetățeni și de asociațiile acestora în mod independent, din proprie inițiativă, în numele lor, pe riscul propriu şi sub răspunderea lor patrimonială cu scopul de a-şi asigura o sursă permanentă de venituri, adică activitate economică ce constă din anumite operațiuni economice care pot asigura o sursă permanent de venituri.
Astfel, în conformitate cu prevederile art. 8 alin. (2) lit. c) al Codului fiscal nr. 1163-XIII din 24 aprilie 1997 , contribuabilul urmează să efectueze încasările bănești prin intermediul dispozitivelor și sistemelor pentru înregistrarea operațiunilor cu numerar. Însă, Regulamentul cu privire la aplicarea maşinilor de casă şi control pentru efectuarea decontărilor în numerar, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.474 din 28.04.1998, prevede faptul că MCC se utilizează doar la operațiunile economice, adică cele ce reiese nemijlocit din raporturi comerciale. Încasările bănești în numerar ce reiese din activitatea economică nu poate fi egalată cu un raport civil de acordare/primire a împrumuturilor.
Prin urmare, reieșind din cele expuse și prevederile legislației civile și comerciale:
DECIDE:
Încasările băneşti în numerar sub formă de împrumut (credite) primite de la fondatori şi persoane fizice, precum şi rambursarea împrumuturilor (creditelor), nu se înregistrează în MCC.
În baza contractului de împrumut, părţile pot prevedea plata unor dobânzi şi /sau comisioane. Încasarea dobânzilor / comisioanelor în numerar se înregistrează în MCC.
 
Нужна определенность!
Если подходить чисто юридически, займы нужно по-прежнему пробивать посредством ККМ.
 
 
Сергей Темрин